TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
HomeÜlkelerKanada'da EğitimKanada’ya Gitmeden Önce Öğrenciler için Rehber
Kanada'ya Gitmeden Önce Öğrenciler için Rehber

Kanada’ya Gitmeden Önce Öğrenciler için Rehber

Değerli Öğrenciler,

Kanada’da eğitim alan ve araştırma yapan binlerce uluslararası öğrenci arasına katılma kararından dolayı seni tebrik ederiz!

Kanada üniversiteleri sürekli olarak dünyanın en iyileri arasında yer alırken, Kanada da yaşanabilirlik açısından dünyanın en iyi ülkeleri arasında gösterilir. Kanada’da eğitim alan öğrenciler evlerine akademik açıdan güçlü ve öğrencilik yıllarının hatıralarına bağımlı şekilde dönerler.

Birçok öğrencinin bu yazıdan da anlayacağı üzere Kanada; size ikinci dil öğrenmenizi ve ömür boyu süren sağlam bir uluslararası iletişim ağı kurmanızı sağlayan mükemmel bir kültürlerarası deneyim sunar.

Hoşgörülü oluşu ve konuksever yaklaşımı ile tanınan Kanada, ülkeyi kendi evleri olarak benimseyen birçok göçmen gruptan güç alan hareketli ve eşsiz bir kültüre sahiptir. Kanada’yı seçtiğin için teşekkür ediyoruz ve bizimle geçirdiğin süre boyunca yapacağın katkıları sevgiyle kucaklıyoruz.

Kanada’daki akademik macerana başlamaya hazırlanırken, sana bol şanslar diliyor ve ülkemizin tadını en iyi şekilde çıkarmanı diliyoruz.

İyi yolculuklar!

2.1 Genel Bakış

Kanada, en çok doğal güzelliği ile bilinir. Diğer ülkelerde yaşayan birçoklarının aklına “Kanada” kelimesi; uçsuz bucaksız arazileri, etkileyici dağları, el değmemiş ormanları ve büyülü gölleri getirir.

Kanada ayrıca açık fikirli sakinleriyle modern, gelişen bir ulus olarak da bilinir. İngilizce ve Fransızca olmak üzere iki resmi dile sahip, çok-kültürlü bir toplumuz ve etnik çeşitliliğimizle gurur duyuyoruz.

Kanadalılar arkadaş canlısı, kibar, iyi eğitimli, ilginç ve sağlıklı olarak bilinirler. Oldukça yüksek standartlarda yaşamanın tadını çıkarıyoruz – Kanada 2004 yılından beri sürekli olarak Birleşmiş Milletler Yaşam Kalitesi Endeksi’nde ilk 10 ülke arasında gösteriliyor.

2.2 Coğrafya

Kanada, 9,093,507 km2 yüzölçümüyle Kuzey Amerika kıtasının kuzey yarısını kaplar, Rusya’dan sonra dünyanın ikinci en büyük ülkesidir. Pasifik, Atlantik ve Arktik Okyanuslarına olan kıyılarımızla dünyanın en uzun kıyı şeridine sahibiz. Kuzeyde Arktik adalarının ardından 800 kilometrelik Kuzey Kutbu sınırı bulunur. Güneyde ise 8,893 kilometre uzunluğundaki dünyanın en uzun sınır çizgisini Amerika Birleşik Devletleri ile paylaşıyoruz. Nüfusun büyük çoğunluğu, Atlantik ve Pasifik okyanusları arasında uzanan güney sınırının birkaç yüz kilometrelik kısmında yaşar.

Göze çarpan özellikler arasında sayısız sıradağlar bulunur: Doğuda Torngat, Appalachian ve Laurentian dağları; batıda Rocky, Coastal ve Mackenzie sıradağları; ve kuzeyde St. Elias ve Pelly Dağları. Yukon’daki 5,959 metre uzunluğundaki Logan Dağı, Kanada’nın en yüksek noktasıdır.

Kanada’da, ülkenin yüzde 7.6’sını kaplayan iki milyondan fazla göl bulunur. Toplamda Kanada’nın yaklaşık 900,000 km2 çapında alanı tatlı su ile kaplıdır. Çoğu göl Kanada-ABD sınırını geçer ama Kanada’nın büyük gölleri arasında Huron, Superior, Great Slave, Winnipeg, Erie, Ontario ve Great Bear bulunur. St. Lawrence Nehri (3,058 km uzunluğunda); Kanada’nın en önemli nehridir ve gemilerin Büyük Göllerden Atlantik Okyanusu’na geçebilmesi için su yolu görevi görür.

2.3 Nüfus

Kanada’nın nüfusu yaklaşık 36.286 milyondur ve yaklaşık yüzde 80’i şehirlerde ve kasabalarda yoğunlaşmıştır. Nüfus yoğunluğu; kilometrekare başına 3.7 kişi ile dünyanın en düşük oranlarından biridir.

2016 itibariyle Kanada’nın en büyük şehirleri şunlardır:

  • Toronto (5.9 milyon)
  • Montreal (4.0 milyon)
  • Vancouver (2.5 milyon)
  • Ottawa bölgesi (1.3 milyon)

Kanada kültürel açıdan zengin ve çeşitli bir ülkedir. Kanadalıların büyük çoğunluğu, ilk Fransız ve İngiliz kolonicileri ağırlıklı olmak üzere Avrupa soyundan gelir, ayrıca sonradan göç eden doğu ve güney Avrupa kökleri de bulunur.

Ne var ki, yıllar geçtikçe göç hareketi hızlandığı için etnik karışım da bir o kadar çoğalmıştır. 20. yüzyılın ikinci yarısında Asya, Karayipler ve Afrika’dan büyük bir akım yaşanmıştır. 2006 nüfus sayımında Kanadalıların üçte biri, 200 etnik kökenden bir ya da birkaçına sahip olduklarını belirtmiştir ve Kanadalıların yüzde 16’dan fazlası kendilerini görünebilir azınlık olarak nitelendirmişlerdir. Kanada ayrıca çeşitli Aborjin nüfusuna da sahiptir; bunlar arasında İlk Irklar, İnuitler ve Métisler yer alır.

Kanada’da birçok din bulunur; bunun yanında Kanadalıların yaklaşık yüzde 20’si bir dine mensup olmadıklarını belirtmektedir.

2.4 Lisan

Kanada’nın iki resmi dili vardır; İngilizce ve Fransızca. 2011 yılında, Kanada nüfusunun yüzde 17.5’ine denk gelen 5.8 milyon Kanadalı; Kanada’nın her iki resmi dilini de konuşabildiğini belirtmiştir. Tüm devlet kurumları ve birçok işletme her iki dilde de hizmet vermektedir.

Çince de Kanada’daki en yaygın üçüncü yerel dildir. Onu Almanca, İtalyanca, Punjabi ve İspanyolca takip eder. En yaygın Aborjin dilleri ise Cree, Inuktitut ve Ojibway’dır.

2.5 Eyaletler ve Bölgeler

ADI BAŞKENTİ NÜFUSU
Alberta Edmonton 4.252.879
British Columbia Victoria 4.751.612
Manitoba Winnipeg 1.318.000
New Brunswick Fredericton 756
Newfoundland ve Labrador St John’s 530.7
Kuzeybatı Bölgeleri Yellowknife 44.3
Nova Scotia Halifax 949.7
Nunavut Iqaluit 37.082
Ontario Toronto 13.982.900
Prince Edward Adası Charlottetown 148.1
Quebec City of Quebec 8.326.800
Saskatchewan Regina 1.150.000
Yukon Whitehorse 37.482

Kaynak: Statistics Canada, 2016

3.1 Kanada Vizesi İşlemleri Hakkında

Eğer Kanada’ya gelmekteki asıl hedefiniz altı aydan daha uzun bir süre eğitim almak ise, eğitim iznine başvurmanız gerekir. Eğitim iznine başvurmadan önce, Kanada’da bir okul, üniversite ya da yüksekokul tarafından kabul edilmiş olmanız gereklidir. Eğitim iznine online olarak ya da bulunduğunuz ülke veya bölgede hizmet veren Kanada vizesi ofisine başvuru formunuzu vererek başvurabilirsiniz.

Ayrıca Kanada’da eğitim göreceğiniz süre boyunca geçerli olan bir pasaportunuz da olması gerekir. Eğer geçerlilik süresi daha kısaysa, eğitim izni süresi uzatma talebinde bulunmalısınız.

Kanada Vatandaşlık ve Göçmenlik (Citizenship and Immigration Canada (CIC)) web sayfasının Eğitim bölümü size aşağıdaki konular hakkında bilgi verebilir:

Eğitime hazırlanmak

  • Kanada’da eğitim iznine başvurmadan önce neler gerekli

Uygunluğunuzu öğrenmek

  • Kimler başvurabilir ve istisnai durumlar nelerdir

Eğitim iznine başvurmak

  • Nasıl başvurulur ve başvuru ile birlikte hangi belgeler gerekir
  • Başvuru paketini bilgisayara indirmek
  • Başvuru ücretlerini ödemek ve başvuruyu tamamlamak

İşlem sürelerini kontrol etmek

  • Başvuru paketinin eksiksiz teslim alınmasından sonra başvurunun incelenmesi için gereken süreyi (takvim günü olarak) gösteren ve haftalık olarak güncellenen bilgiler

Başvurudan sonra

  • Eğitim iznine başvurduktan sonra neler yapılması gerekir

Ülkeye gelmeye hazırlanmak

  • Kanada’ya girerken hangi belgeler istenebilir

ÖNEMLİ: Kabul mektubunuzu aldıktan sonra hemen başvurunuzu yapın.

Quebec eyaletinde bir eğitim kurumundan altı ay ya da daha fazla eğitim alacaksanız, ayrıca Quebec Kabul Sertifikası (Quebec Acceptance Certificate (CAQ)) edinmelisiniz.

CAQ başvurusu

Eğitim kurumunuzun bulunduğu bölgeden sorumlu Quebec bölge ofisine başvurunuzu yapın.

Quebec Göçmenlik Hizmetleri, CAQ başvurunuzu değerlendirmek için aşağıdakileri talep eder:

  • Tamamlanmış bir CAQ başvuru formu
  • Kabul mektubunuzun bir kopyası; Kanada göçmenlik ofisi için orijinalini saklayın
  • Finansal yeterliliğinizi gösteren belgeler
  • İşlem ücreti

Quebec göçmenlik ofisi başvurunuzu aldığında, işlem başlar ve hem size hem de bölgenizdeki Kanada elçiliğine posta ile onay yazısı gönderilir.

CAQ hakkında detaylı bilgi

Detaylı bilgi için Quebec Göçmenlik web sitesinden, Yabancı Öğrenci bölümünü ziyaret edin.

3.2 Kanada’ya seyahat

Seçenekleri görmek için seyahat acentesiyle görüşün ya da sayısız internet sitesinden fırsatları inceleyin. Seyahat öncesi aşağıdaki hazırlıklar önemlidir:

  • Seyahat tarihlerinizden emin olun. Dönüş uçağınızı değiştirme ihtimalinize karşı esnek bilet almayı düşünebilirsiniz.
  • Seyahat sigortası şiddetle tavsiye edilir. Kanada’daki eğitim kurumunuzdan yaptıracağınız sağlık sigortası sadece eğitim döneminizi kapsıyor olabilir. Eğitiminiz öncesinde ve sonrasındaki seyahat süreleri bu sigortaya dahil olmayabilir.
  • Havaalanına saat kaçta gelmeniz gerektiğini öğrenin. Genellikle yurt dışı uçuşlar, planlanan uçuş saatinden en az iki saat öncesinde check-in yapmanızı gerektirir.
  • Kanadalı yetkili merciler için dönüş bileti zorunlu değildir ancak Kanada’ya geldiğinizde eğer dönüş biletiniz yoksa; sınır giriş memurunu zamanı geldiğinde dönüş biletinizi alacağınız konusunda tatmin etmelisiniz. Bazı havayolu şirketleri dönüş bileti gerektirmektedir.
  • Geçerli bir pasaportunuz olsun. Dönüş tarihinizden sonraki altı ay boyunca da geçerli olduğundan emin olun.
  • Kanada’ya geldiğinizde nerede kalacağınızı kesinleştirin ve havaalanından oraya nasıl gideceğinizi öğrenin.
  • Transit geçiş noktaları için bir miktar yerel para bulundurun. Bazı ülkeler transit geçişlerde sizden havaalanı vergisini ödemenizi isteyebilir ve bu vergi bilet fiyatına dahil olmayabilir. Yerel para yol üstünde atıştırmalık ya da dergi almak için de faydalıdır.
  • Yeterli miktarda Kanada parası bulundurun – nakit ya da seyahat çeki olarak.
  • Havayolunun bavul sınırlamalarını öğrenin. Yanınızda ne kadar bavul taşıyabileceğinize ve ağırlık sınırlamalarına dikkat edin.
  • Asla başkalarının çantasını taşımayın veya eşyalarını valizinize koymayın. Yasadışı bir şey olabilir ve bunun yüzünden sorumlu tutulabilirsiniz.
  • Hangi eşyaların Kanada’ya seyahat ederken yasak ve sınırlı olduğunu öğrenin. Alkol, tütün, ateşli silahlar, yiyecek, hayvansal ve bitkisel ürünlerde sınırlamalar vardır; uyuşturucu ve reçeteli ilaçların Kanada’ya girişine izin verilmez. İhlaller oldukça katı cezalara tabidir. Ayrıca zararsız gibi görünen ürünler de uçuş halinde tehlikeli olabilir ve el çantasında ya da valizde bulundurulmamalıdır. Uçuşunuz sırasında Kanada’ya beraberinizde ne getirdiğinizi beyan edeceğiniz bir kart verilir.
  • El çantanızda seyahat rötarları ihtimaline karşı temel bakım malzemeleri ve yedek kıyafet taşıyın. 100 ml’den az sıvılar kapta saklanmalıdır ve ayrı bir plastik torbaya konmalıdır; güvenlik geçişinde kontrol edilmektedir.
  • Tüm valizlerinize etiket koymayı unutmayın, üzerine isminizi ve Kanada’da kalacağınız açık adresi yazın. Ayrıca valizinizin içine de Kanada’daki iletişim bilgilerinizin yazdığı bir kart koyun.
  • Havaalanında check-in yaparken, valizinizin Kanada’daki son gideceğiniz yere kadar taşınıp taşınmayacağını, ya da hangi noktada almanız gerektiğini öğrenin. Biniş kartlarının tüm bağlantılı uçuşlar için tek seferde basılıp basılamayacağını, ya da her aktarma noktasında tekrar check-in yapmanız mı gerektiğini öğrenin.
  • Tüm önemli belgelerinizi, ilaçlarınızı ve değerli eşyalarınızı (kamera, mücevher, bilgisayar, telefon, kredi kartları ve nakit para vb.) yanınızda taşıyın; bagaja verdiğiniz valizinize koymayın.
  • Önemli belgelerinizin fotokopisini çektirin ve valizinize koyun, evde güvendiğiniz birine de ekstra kopyalar bırakın. Bu belgeler:
    • pasaport
    • uçuş bilet(ler)i
    • seyahat sigortası poliçesi
    • Kanada’daki kurumunuzdan gelen kabul mektubu
    • önemli adresler ve telefon numaraları
    • fonlarınızı gösteren banka dökümleri
    • Kanada göçmenlik ofisinden tanıtım mektubu, eğer varsa
    • taşıdığınız ilaçların reçeteleri veya doktorunuzdan aldığınız rapor
    • tıbbi ve bağışıklık kayıtları; yurt dışında tıbbi yardıma ihtiyacınız olması durumunda faydalı olabilir
    • seyahat çekleri
    • akademik geçmiş ve üniversite transkriptleri; kredi transferi, değişim öğrencileri için önkoşul yeterlilikleri veya işe girme durumları için ihtiyaç duyulabilir

Şimdiden iyi yolculuklar

Kanada’da eğitimle ilgili daha fazla bilgi için turkishstudent.com.tr

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.