TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
HomeÜlkelerAmerika'da EğitimABD’de Eğitimle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
ABD

ABD’de Eğitimle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

1.Türkiye’de ilköğretimi tamamladıktan sonra lise okumak için Amerika’ya gidebilir miyim? Bunun için nasıl bir hazırlık yapmam gerekiyor?

Türkiye’de ilköğretimi tamamlayan bir öğrenci Amerika’daki liselerde okuyabilir. Amerika’da lise eğitimi almak için öğrencinin İngilizce bilgisinin çok iyi olması ve  İngilizce dil seviyesini gösterebilmek için TOEFL Junior Test’e girmesi gerekir. Bu sınava ek olarak, öğrencinin Secondary School Admission Test (SSAT)olarak adlandırılan çoktan seçmeli sınava da girmesi gerekir.

2.Amerika’da özel liseler var mı, yoksa hepsi devlet lisesi mi?

Amerika’da hem özel hem devlet liseleri vardır. Özel liseler uluslararası öğrencileri kabul eder. Devlet liselerinde ise uluslararası öğrenciler sadece “Exchange Programs” olarak adlandırılan değişim programları kapsamında okuyabilirler.

3.Türkiye’de lise eğitimim sürerken bir veya daha fazla yılı Amerika’ya transfer yaparak okuyabilir miyim? Bunun için ne yapmam gerekiyor?

Türkiye’de lise eğitimi süren bir öğrenci lise değişim programları ile bir veya daha fazla akademik yılı Amerika’da okuyabilir. Lise son sınıfa geçen bir öğrenci son sınıfı Amerika’da okursa, Amerika’da okuduğu lisenin diplomasını almaya hak kazanır. Lise değişim programları hakkında daha detaylı bilgi için Komisyonumuzun Eğitim Danışmanları ile iletişime geçebilirsiniz.

4.Türkiye’de bir lisede okurken yaz aylarında Amerika’ya yaz okulu için gidebilir miyim? Amerika’daki yaz okullarının formatı nedir?

Türkiye’deki bir lise öğrencisi Amerika’da yer alan yaz okullarına katılabilir. Yaz okullarının bazıları, öğrencilerin İngilizce dil becerilerini geliştirmeye yönelik iken, bazıları SATACTTOEFL sınavlarına hazırlık veya öğrencilerin belli bir alandaki bilgi veya becerilerinin geliştirilmesine yönelik olarak düzenlenir. Bazı öğrenciler ise üniversite seviyesinde ders alarak bu dersleri Amerika’daki bir üniversitede kredi olarak saydırabilir.

5.Amerika’da İngilizce dil eğitiminin ücreti nedir?

Amerika’da dil okullarının ücretleri farklılık göstermektedir. Bazı okullar altı veya sekiz haftalık kurlar halinde eğitim verirken, bazı okulların eğitimleri bir akademik dönem boyuncadır. Ortalama olarak bir dil okulunun aylık ücreti, öğrencinin gideceği okula ve bölgeye bağlı olarak 1.500-1.700 Amerikan Doları arasında değişmektedir.

6.Dil okulu belirlerken nelere dikkat etmeliyim?

Amerika’da, üniversitelerin dil okulları ve özel statüde kurulmuş dil okulları vardır. Dil okullarında seviyenize ve dil öğrenme amacınıza uygun olarak, hızlandırılmış programlar, mesleki İngilizce programları veya başlangıç seviyesinden ileri seviyeye değişen programları bulabilirsiniz. Dil okulu seçerken bütçeniz ve de gitmeyi planladığınız süre önemlidir. Bütçenizi oluştururken gitmeyi planladığınız şehrin yaşam koşullarını göz önünde bulundurmalısınız. Başvurmayı düşündüğünüz okula karar verdikten sonra okulun web sayfasından başvuru formunu doldurarak, gerekli evraklarla beraber son başvuru tarihine kadar başvurunuzu yapmanız gerekir. Başvurunuz kabul edildikten sonra, okuldan size o okulda öğrenci olduğunuzu gösteren I-20 formu gönderilir. I-20 formunuz geldikten sonra F-1 vize başvurusu için gerekli belgeleri tamamlayarak vize için başvuruda bulunabilirsiniz.

7.Üniversiteyi neden Amerika’da okumalıyım?

  • Amerika’da okumak için en önemli nedenlerden bir tanesi okul seçeneğinizin çok fazla olmasıdır. 4.500’ten fazla üniversite bulunan bir ülkede size uygun bir üniversite ve program mutlaka olacaktır.
  • Hangi alanda eğitim almak istediğinizden emin değilseniz, Amerika’daki birçok okul size esneklik sağlar. Üniversite eğitiminizin 1. veya 2. sınıfında genel dersler alarak uzmanlaşmak istediğiniz alanı daha sonra belirleyebilirsiniz.
  • Amerika’da okurken çok farklı kültürleri tanıyarak genel kültürünüzü geliştirir ve ufkunuzu açarsınız.
  • Amerikan üniversitelerinde çok fazla spor faaliyeti ve sosyal aktivite gerçekleştiği için kendinizi farklı alanlarda geliştirme fırsatınız olur.
  • Üniversiteden mezun olduktan sonra güçlü bir özgeçmişiniz olur ve kendi ülkesinde eğitim görmüş bir kişiye göre daha avantajlı olursunuz.
  • Eğitiminiz süresince ve günlük yaşantınızda sürekli İngilizce kullanacağınız için İngilizce dil becerileriniz ileri düzeye gelir.

8.Amerikan üniversitelerine başvurmak için ne gibi özelliklerimin olması gerekir?

Amerika’da, Türkiye’deki gibi merkezi bir sınav ve yerleştirme sistemi olmadığı için her üniversite kabul koşullarını kendisi belirler. Girişi ve kabulü çok zor olan üniversiteler ve programlar olduğu gibi, daha düşük not ortalaması veya sınavlarla öğrenci kabul eden okullar da bulunmaktadır. Akademik başarılarınızın yanı sıra kendinizi geliştirmek amaçlı yaptığınız sosyal aktiviteler de nasıl bir öğrenci olduğunuzu gösteren kriterler olacaktır.

9.Devlet üniversiteleri ile özel üniversiteler arasındaki fark nedir?

Devlet (eyalet) üniversiteleri, eyalet fonlarından yardım aldığı için özel üniversitelere oranla daha ucuzdur. Üniversitelerin devlet ya da özel statüde kurulmuş üniversite olmaları eğitim kalitesini değiştirmez.

10. Amerikan üniversitelerine başvuru sürecine ne zaman başlamalıyım?

İdeal olarak en az 12-18 ay öncesinden Amerika’daki okullara başvurularınıza  başlamak faydalı olur. 11. sınıfı tamamlayıp, 12. sınıfa geçtiğiniz Bahar/Yaz ayları başvurunuzu başlatmak için en uygun ve ideal zamandır.

11.Amerika’da başvurmayı düşündüğüm bir okulun akredite olup olmadığını nereden öğrenebilirim?

Amerika’da okulların akreditasyonunu takip eden merkezi bir devlet kurumu yoktur. Ancak, farklı akreditasyon sistemleri okulların standartları karşılayıp karşılamadığını değerlendirir. www.chea.org adresli web sayfasından eyaletlere göre okulların akreditasyonunu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Amerika’da başvurmayı düşündüğünüz okulun Türkiye’de denkliği olup olmadığını öğrenmek için başvuruda bulunacağınız tek kurum Yüksek Öğrenim Kurumu’dur. Öğrencilerin eğitimlerine devam etmek istedikleri okulun Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını öğrenmek için Yüksek Öğrenim Kurumu’na yazılı bir dilekçe ile başvuruda bulunmaları gerekmektedir.

12.Kaç üniversiteye başvuru yapmalıyım?

Amerika’da üniversiteler 40-50 Amerikan Doları’ndan başlayarak, başvuruda bulunulacak bölüme göre, 250 Amerikan Doları arasında değişen miktarlarda başvuru ücreti aldıkları için, bütçeniz dahilinde istediğiniz kadar okula başvuruda bulunabilirsiniz. Bazı okullar maddi durumu yetersiz öğrencilerden başvuru ücreti istemeyebilir; böyle bir durumda okul ile haberleşmenizde fayda vardır. Okul sizi kabul etmediği takdirde başvuru ücretleri iade edilmez.

Başvuru koşullarını karşılasanız dahi, başvuruda bulunacağınız bütün okullardan kabul alamama ihtimali her zaman olduğu için, öğrencilerin en az 5-6 okula başvuruda bulunmalarını tavsiye ediyoruz. Bu okullardan ilk ikisini hayalinizdeki okul, diğer ikisini kabul alma ihtimaliniz olan okullar ile son ikisini de kesin kabul alabileceğinizi düşündüğünüz okullar olarak seçmelisiniz.

13.Community College nedir?

Community College, Türkiye’deki Meslek Yüksekokulları gibi iki yıllık mesleki eğitim veren okullardır. Amerika’da 1.700 den fazla Community College bulunur. İki yıllık ön lisans diplomasının yanı sıra bu okullarda mesleki ve teknik eğitim verilir.

14.Amerika’da iki yıllık ön lisans programları için burs imkânları var mıdır?

İki yıllık ön lisans programları için burs alabilme ihtimali çok düşüktür. Teşvik amaçlı olarak bazı okullar, 1.000-1.500 Amerikan Doları gibi kısmi burs verebilir. Türkiye’de bir meslek yüksekokuluna kayıtlı öğrenciyseniz Türkiye Fulbright Eğitim Komisyonu’nun meslek yüksekokulu öğrencilerine yönelik olarak verdiği Meslek Yüksekokulu Öğrenim Bursu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

15.Amerika’da iki yıllık Community College olarak adlandırılan okullara başvuru aşamasında SAT veya ACT sınavlarının sonuçları ile TOEFL veya IELTS sınavlarının sonuçları isteniyor mu?

Community College olarak adlandırılan iki yıllık okullara giriş şartları dört yıllık üniversitelere göre daha esnektir. Bu okullar SAT veya ACT sınav sonuçları istemezler. Ancak, eğer varsa TOEFL veya IELTS sınav sonuçlarınızı başvuru evraklarınız arasına ekleyebilirsiniz. Eğer, İngilizce dil seviyenizi gösteren sınav sonucunuz yok ise veya istenilenden düşük bir puan aldıysanız, kabul aldığınız Community College sizi eğitiminiz başlamadan önce yoğunlaştırılmış İngilizce programına alır.

16.Community College’larda okuduktan sonra dört yıllık üniversitelere başvuru yapılabiliyor mu?

Amerika’da Community College olarak adlandırılan okullardan dört yıllık üniversitelere geçiş yapmak oldukça sık rastlanan bir durumdur, ve birçok Amerikan vatandaşı da bu şekilde dört yıllık üniversitede eğitimini tamamlamaktadır. Community College’a kayıt aşamasında, dört yıllık okula geçme isteğinizi akademik danışmanınıza belirttiğiniz takdirde geçiş şartları ile ilgili olarak size gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır. Dört yıllık bir üniversiteye geçiş yapmanız için, iki yıllık eğitiminiz boyunca belirli bir not ortalamasının altına düşmemeniz ve belirli sayıda krediyi tamamlamanız gerekmektedir.

17.Amerika’da başvuracağım okulları belirlerken nelere dikkat etmem gerekiyor?

  • Başvurucağınız okulların akredite olması çok önemlidir. Başvurmayı düşündüğünüz okulun Amerika’da akredite olup olmadığını www.chea.org web sitesinden öğrenebilirsiniz.
  • Amerika’da herhangi bir üniversiteden kabul aldığınız zaman bu okulun Yüksek Öğrenim Kurulu (YÖK) tarafından denkliğinin olup olmadığını mutlaka kontrol etmelisiniz. Kabul aldığınız üniversitenin Türkiye’de denkliğinin olup olmadığını yazılı bir dilekçe ile YÖK’e başvuruda bulunarak öğrenebilirsiniz.
  • Başvurmayı düşündüğünüz üniversitelerin bulundukları şehir/kasaba şartlarını iyi incelemelisiniz. İklim şartları, havaalanı bulunup bulunmadığı, toplu taşıma sistemi, yaşam masrafları, kalacağınız yer gibi sizin için önemli olabileceğini düşündüğünüz tüm konuları araştırmalısınız.
  • Üniversitelerin uluslararası öğrenci oranı da önemlidir. Bu oranlar genellikle her üniversitenin web sayfasında belirtilir. Bu oranın %5’in üzerinde olması sizin için kabul almada bir avantaj olacaktır. Seçeceğiniz okulda belli bir etnik grubun yoğunlukta olup olmadığı, yabancı öğrenci nüfusunun Amerikalı öğrencilere oranının ne kadar olduğu da göz önünde bulundurmanız gereken diğer kriterlerdir.

18.Üniversitelere başvuruda gereken belgeler nelerdir?

Üniversitelere başvururken okulların web sayfalarındaki başvuru formunu doldurmanız gerekir. Başvuru için gereken diğer belgeler; lise diplomanız, transkript ve tavsiye mektuplarınız, eğitim ve yaşam masraflarınızı karşılayabileceğinizi gösteren banka teminat mektubu, özgeçmişiniz, SAT veya ACT ile TOEFL veya IELTSsınav sonuç belgeleriniz, portfolyonuz (Sanat, Performans Okulları, Mimarlık vb. bölümler isteyebilir) ve niyet/motivasyon mektubu diye adlandırılan kompozisyonlardır. Bu belgelerin dışında okullar sizden ek belge(ler) de isteyebilirler.

19.“Common Application” nedir?

Amerika’da 450’den fazla kolej ve üniversite Common Application olarak adlandırılan ortak başvuru sisteminden başvuruları kabul eder. Bu durumda, birden fazla üniversiteye tek bir başvuru ücreti ödeyerek aynı anda başvuru yapabilirsiniz.

20.Amerika’daki üniversitelere başvuruda Türkiye’deki lise not ortalamam önemli midir?

Amerika’daki üniversiteler başvuru aşamasında sizden lise eğitiminiz boyunca aldığınız notları gösteren not dökümünü (transkript) ister. Her okulun başvuru aşamasında öğrencilerden istediği not ortalaması farklılık gösterebilir. Tek başına lise not ortalamanız kabul almanızda ön plana çıkmaz, ancak özellikle burs bulma konusunda akademik başarılarınız size avantaj sağlayabilir.

21.GPA nedir? Amerikan eğitim sisteminde not sistemi nasıldır?

Amerika’da okullar, genelde harfli not sistemini kullanırlar. Her harfin not ortalamasını belirleyen bir sayısal değeri vardır. Her öğrenci okulu genel not ortalamasıyla bitirir. Grade Point Avarage (GPA) sizin genel not ortalamanızı gösterir. Bu ortalama eğitim süresince alınan derslerin not ortalamalarından oluşur. Üniversitelerin bir çoğu genel not ortalamasını 4,00 üzerinden hesaplar. Genel not ortalamasını hesaplamak için notlara verilen sayısal değerler, kredileriyle çarpılır. Bu notlar toplanarak toplam kredi sayısına bölünür.

22.Amerika’daki üniversitelerin akademik takvimi nasıldır?

Akademik takvim üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir, fakat genel olarak akademik dönem Ağustos ayının sonunda ya da Eylül ayının başında başlar ve Mayıs ayı sonunda biter. Genelde okullar sömestir adı verilen iki dönemden oluşur ve her dönem 18’er hafta sürer. Bazı okullar 12 haftalık “quarter” veya “trimester”  sistemini kullanırlar. Üniversiteler isteğe bağlı olarak kullanılabilecek altı-sekiz hafta süren yaz tatili yaparlar. Okulu erken bitirmek isteyen öğrenciler yaz okuluna devam ederek yaz tatilinde ders alabilirler. Akademik yıl boyunca en az iki ana tatil vardır. Bunlardan birisi iki-dört hafta süren Noel tatili, diğeri ise bir hafta süren ve Mart-Nisan aylarındaki Bahar tatilidir.

23.Üniversitelerin son başvuru tarihlerini kaçırdım. Ne yapmalıyım?

Amerika’da bazı okullar Rolling Admissions uygulamasıyla ders yılı başlayana kadar başvuru kabul etmeye devam ederler.  Rolling Admissions uygulaması yapan okulları araştırarak bu okullara başvurunuzu yapabilirsiniz. Rolling Admission sistemindeki okulların listesi için Komisyonumuzun Eğitim Danışmanları’ndan yardım alabilirsiniz.

24.Amerika’da ara dönemde öğrenci kabul edildiği doğru mudur? Son başvuru tarihleri nedir?

Evet, ara dönem yani Ocak ayında da Amerika’da eğitiminize başlamak mümkündür. Ancak, her okul ve her program ara dönemde öğrenci kabul etmeyebilir; başvurmayı düşündüğünüz üniversitenin web sayfasından bu bilgiyi kontrol etmelisiniz. Ocak ayında başlayan Bahar Dönemi için okulların son başvuru tarihleri genelde Eylül-Ekim gibidir. Ara dönemde okullara başvurmayı düşünen öğrencilerin dikkat etmeleri gereken en önemli nokta, ara dönemde okulların burs vermediğidir.

25.Kolej ve üniversite arasındaki fark nedir?

Amerika’da kolej ve üniversite aynı anlama gelir. Üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim verilirken, kolejler üniversitelere göre daha küçük olurlar ve sadece lisans eğitimi verirler. Hem üniversitelerde hem de kolejlerde Sanat, Bilim, İşletme programları vardır. Türkiye’den farklı olarak, Amerika’da kolej tanımı lisans derecesi veren dört yıllık üniversiteler için kullanılır.

26.Amerika’da dört yıllık bir üniversitede okumak için hangi sınav veya sınavlara girmem gerekiyor? Bu sınavların puanları ortalama ne kadar olmalı?

  • Amerika’daki birçok üniversite SAT (Scholastic Aptitude Test) veya ACT (The American College Testing Assessment) sınav sonuçlarını ister. Bu iki sınav çoktan seçmeli soruların olduğu standart sınavlardır ve dünyada birçok ülkede yapılmaktadır. SAT sınavının bir de “Subject Test” olarak adlandırılan konu testleri vardır. Bu konu testleri, Fizik, Kimya, Biyoloji, Edebiyat, Matematik, Dünya Tarihi, Yabancı Diller gibi farklı konularda olur. Başvurmayı düşündüğünüz üniversiteler eğer SAT Subject Test istiyorlarsa, hangi konu testini istediklerini web sayfalarında belirtirler. Her iki sınavın bir de kompozisyon yazma bölümleri bulunur, ancak ACT sınavında bu bölüm seçmelidir. ACT sınavının kompozisyon yazma bölümünü isteyen üniversiteler bunu web sayfalarında belirtirler. Her iki sınavın puanlaması farklıdır; ancak, puanınız ne kadar yüksek olursa kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar. Başvurmayı düşündüğünüz okullar bir önceki sene kabul ettikleri öğrencilerin ortalama puan bilgilerini web sayfalarında paylaşabilirler. Bu bilgileri kontrol etmeniz size fikir vermesi açısından faydalı olacaktır.
  • İngilizce dil becerileriniz için ise TOEFL veya IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekmektedir. Uluslararası öğrencilerden bu sınav sonucu mutlaka istenir. Bu sınavlardan da ne kadar yüksek puan alırsanız kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar.

27.Şartlı Kabul nedir?

Şartlı kabul, Conditional Acceptance, iki şekilde olabilir: Eğer öğrencinin lise not ortalaması başvurduğu üniversitenin istediği not ortalamasının altındaysa, ancak öğrenci diğer tüm şartları sağlıyorsa üniversiteye şartlı olarak kabul edilir ve ilk dönem üniversite not ortalamasına bakılır. Bu not ortalaması istenilen ortalamadan düşük olursa öğrencinin üniversiteden kaydı silinebilir. Diğer bir şartlı kabul şekli ise, öğrencinin TOEFL veya IELTS sınav sonucu üniversitenin istediği puanın altındaysa, öğrencinin diğer tüm şartları sağlaması şartıyla olur. Öğrenci okula kabul edilir, ancak haftada belli bir saat İngilizce dersine girmekle yükümlü olur.

28.Amerika’da bir üniversitede okumak için Türkiye’deki üniversite giriş sınavlarına girmem gerekiyor mu?

Türkiye’de yapılan Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) girmeniz gerekmektedir. Bu sınavdan minimum geçerli puanı almanız yeterli olacaktır. Özellikle erkek öğrencilerin, ileride askerlikle ilgili sorunlarla karşılaşmamaları için bu sınava girmeleri zorunludur.

29.Başvuru yaptığım okullara aldığım sınav sonuçlarının fotokopilerini göndermem yeterli mi?

Başvuru formunda standart sınavlardan aldığınız puanları yazdığınız bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölüme puanlarınızı yazsanız bile okullar bu sınavların resmi sonuç belgelerini görmek isterler. Amerika’daki okullara lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde yapacağınız başvurularda sınav sonuçlarınızın sınav merkezleri tarafından okullara resmi olarak gönderilmesi gerekmektedir. Bu yüzden, sınavlara girerken başvuru yapmayı düşündüğünüz okulları belirlemiş olursanız, bu okulların kodlarını sınav formunda ilgili yere girersiniz ve sınavı yapan kurum sizin adınıza genellikle dört üniversiteye sınav sonuçlarınızı ücretsiz olarak gönderir. Daha fazla sonuç göndermek isterseniz, ek bir ücret ödeyerek sonuçlarınızın resmi olarak gönderilmesini sağlayabilirsiniz.

30.Amerika’daki üniversitelere başvuru aşamasında istenen referans mektuplarını kimlerden almak daha doğru olur?

Referans mektuplarınızı, üniversitede okumak istediğiniz alana en yakın derslerin öğretmenlerinden almanız en doğrusu olacaktır. Örneğin, Mühendislik okumak isteyen bir öğrencinin referans mektuplarını Fizik, Kimya, Matematik gibi sayısal derslerin öğretmenlerinden alması tavsiye edilir. Sosyal alanlardan başvuran öğrencilerin ise Tarih, Psikoloji gibi sosyal derslerin öğretmenlerinden referans mektubu almaları faydalı olacaktır. Hem sayısal hem de sözel alanlardan başvuran öğrencilerin bir referans mektubunu İngilizce öğretmenlerinden almalarını tavsiye ederiz.

31.Amerika’daki üniversitelere kabul aşamasında mülakat yapılır mı? Mülakat nasıl olur ve nelere dikkat edilmelidir?

Amerika’da bazı üniversiteler lisans, yüksek lisans veya doktora düzeyinde başvuru yapan öğrencilerle mülakat yapmak isteyebilirler. Bu mülakatlar, üniversitenin Türkiye’de bulunan bir mezunu aracılığı ile yapılabileceği gibi, telefon veya İnternet üzerinden video bağlantısı ile görüntülü bir şekilde de yapılabilir. Mülakat sırasında mümkün olduğunca profesyonel gözükmeli ve sorulan soruları heyecanlanmadan, dürüst bir şekilde cevaplamalısınız.

32.Üniversitelere yaptığım başvurular ne zaman sonuçlanır?

Her okulun başvuru sonuçlarını gönderdiği tarih farklıdır. Ancak, başvurunuzun kabul ya da red edildiğini genellikle başvurunuzdan iki-üç ay sonrasında öğrenirsiniz.

33.Amerika’da Tıp Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?

Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Tıp Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Tıp okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) adı verilen sınava girmektir. MCAT sınavı sadece Amerika’da yapılmaktadır, ve bu sınava çok iyi hazırlanıp sadece bir kez girerek yeterli puanın alınması tavsiye edilir. Tıp Fakültesi’ne gitmek isteyen öğrenciler için ikinci seçenek ise Amerika’da Tıp veya Tıp ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Biyoloji, Genetik Mühendisliği gibi) dört sene boyunca okuyup, daha sonra MCAT (Medical College Admission Test) sınavına girmektir.

34.Amerika’da Hukuk Fakültesi’nde okumak için ne yapmak gerekiyor?

Türkiye’de lise eğitiminizi tamamladıktan sonra Amerika’da bir Hukuk Fakültesi’nde eğitiminize hemen başlayamazsınız. Amerika’da Hukuk okumak için önünüzde iki seçenek bulunmaktadır. İlk seçenek Türkiye’de Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji, vb.)  dört sene boyunca okuyup, mezun olup daha sonra Law School Admission Test (LSAT) adı verilen sınava girmektir. İkinci seçenek ise Amerika’da Hukuk veya Hukuk ile ilgili olan herhangi bir bölümde (Siyaset Bilimi, Sosyoloji gibi)  okuyup, LSAT (Law School Admission Test) sınavına girmektir.

35.“Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okulların dört yıllık üniversitelerden farkı nedir?

Amerikan eğitim sistemine özgü bir program olan “Liberal Arts Colleges” öğrencilerin sözel, yazma ve akıl yürütme becerilerini geliştirmeye yönelik akademik eğitim sağlayan programlardır. “Liberal Arts Colleges” olarak adlandırılan okullarda öğrenciler, eğitimlerinin ilk iki yılında Sosyal Bilimler, Fen Bilimleri, Yabancı Dil gibi çok farklı alanlardan dersler alarak uzmanlaşmak istedikleri alanı belirlerler, ve eğitimlerinin geri kalan kısmını uzmanlaşmak istedikleri alandan alacakları derslerle tamamlarlar. Bu okullar, özellikle üniversite eğitimlerinin başında hangi alana yönelecekleri konusunda net bir fikri olmayan öğrencilere esneklik sağlayarak daha doğru bir seçim yapmalarına yardımcı olur. Liberal Arts Colleges’larda sınıflar daha az sayıda öğrenciden oluştuğu için, öğretmen-öğrenci ilişkisi gelişmiştir.

36.International Baccalaureate (IB) Diploma Programı mezunu olarak Amerika’daki üniversitelerde ne tür avantajlarım olabilir?

Amerika’da IB Diplomaları geçerlidir, ve birçok üniversitede öğrencilere avantaj sağlamaktadır. IB Diplomasına sahip öğrenciler “High Level” olarak aldıkları bazı derslerden üniversite eğitimlerinin ilk yılında muaf olabildikleri gibi yüksek bir IB puanı ile mezun olurlarsa burs da bulabilmektedirler. Bu konuda detaylı bilgi için www.ibo.org adresli web sayfasını ziyaret edilebilirsiniz.

37.“Freshman”, “Sophomore”, “Junior” ve “Senior” terimleri ne anlama gelir?

Freshman, üniversitenin ilk yılını okuyan öğrenciler için; Sophomore, üniversitenin ikinci yılını okuyan öğrenciler için; Junior, üniversitenin üçüncü yılını okuyan öğrenciler için; Senior, üniversitenin dördüncü sınıfını okuyan öğrenciler için kullanılan terimlerdir.

38.“Semester”, “Trimester” ve “Quarter” terimleri ne anlama gelir?

Semester, bir akademik yılın genellikle 16 veya 18 hafta şeklinde iki döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır.

Trimester, bir akademik yılın genellikle 15’er hafta şeklinde üç döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca sadece iki dönem de okula gidebilirler.

Quarter, bir akademik yılın genellikle 12’şer hafta şeklinde dört döneme ayrılarak eğitimin yapılmasıdır. Bu sistemin olduğu okullarda öğrenciler bir akademik yıl boyunca sadece üç dönem de okula gidebilirler.

39.Amerika’daki üniversitelerden lisans seviyesinde alınabilecek burs seçenekleri nelerdir?

Amerika’daki üniversiteler, lisans seviyesinde okuyacak öğrencilere farklı burslar verebilmektedirler, ancak lisans seviyesinde burs bulmak çok kolay değildir ve öğrencinin çok yönlü ve başarılı bir öğrenci olmasına bakılarak verilir. Burs imkânından yararlanabilmek için de lisenizin en iyi öğrencilerinden biri olmanız, not ortalamanızın çok yüksek olması, İngilizce dil becerilerinizin çok iyi seviyede olması ve girişte istenen genel yetenek testlerinden  (SAT veya ACT) yüksek puanlar almanız gerekir. Bunun dışında da spor, müzik, güzel sanatlar gibi alanlarda becerilerinizin olması, gönüllü kuruluşlarda hizmet etmiş olmanız, okul içi veya okul dışı faaliyetlerde aktif bir öğrenci olmanız şarttır. Buna rağmen bazı okulların verdiği burslar kısmidir; yani sadece okul ücretini karşılar. Geçim masraflarını sizin vermeniz gerekir. Burs konusunda özel üniversiteler daha fazla fon sağlarken, devlet üniversitelerinden burs bulmak hemen hemen imkânsızdır. Üniversitelerden alınabilecek farklı burs seçenekleri aşağıdaki gibidir:

  • Üstün Başarı Bursları (Merit-Based Scholarship): Akademik olarak üstün başarılara sahip öğrencilerin aldığı burstur. Başvurduğunuz okulların bu burs için gerekli şartlarını web sayfalarında bulabilirsiniz.
  • İhtiyaç Bursları (Need-Based Scholarship): Ailesinin maddi durumu Amerika’da eğitimi karşılamaya yeterli düzeyde olmayan başarılı öğrencilerin alabileceği bir burstur. Bu bursu alabilmek için maddi durumunuz ile ilgili formları okullara daha erken göndermeniz gerekebilir.
  • Spor Bursları (Sports / Athletic Scholarship): Bir spor dalında üstün başarıları – genellikle Milli Takım seviyesinde – olan öğrencilere verilen bir burstur. Bu burs kapsamında, öğrenci üniversitenin takımında oynarken aynı zamanda derslerini de sürdürür ve belirli bir başarı ortalamasının altına düşemez. Öğrencinin ders not ortalaması düştüğü takdirde bursu kesilebilir.

40.Türk vatandaşlığımın yanında Amerikan vatandaşlığım var. Amerika’daki okullardan nasıl burs veya finansal yardım alabilirim?

Türk vatandaşlığının yanında Amerikan vatandaşlığı olan öğrenciler, federal hükümetin verdiği öğrenci kredilerinden veya ihtiyaç burslarından faydalanabilirler. Bunun için daha fazla bilgiyi www.FAFSA.ed.gov adresinden veya Amerika’da eğitim almayı düşündüğünüz okulun Burs Ofisi (Financial Aid Office) ile temasa geçerek öğrenebilirsiniz.

41.Spor bursunu nasıl alabilirim?

Öncelikle spor burslarının sadece lisans eğitimi düzeyinde verildiğini hatırlatmak isteriz. Spor bursu alabilmek için Milli Takım seviyesinde bir sporcu veya lisanslı olarak bir kulüpte oynamız gerekmektedir. Spor bursuna başvuruda bulunmak için, Türkiye’de yaptığınız antrenmanlar ve oynadığınız maçlar sırasında çekilmiş, görüntülerinizi içeren bir DVD hazırlamanız gerekmektedir. National Collegiate Athletic Association (NCAA) kuruluşunun web sayfasından, yaptığınız spor dalına göre Division I’de bulunan ve burs veren okulları araştırarak, başvurmak istediğiniz okulların antrenörleri (koçları) ile iletişime geçmeli ve hazırlamış olduğunuz DVD’nizi paylaşmalısınız. Spor burslarında başvuran öğrencinin kabulüne antrenörler karar vermektedir. Spor bursunu almaya hak kazanan öğrencilerin, eğitimlerine başladıktan sonra derslerini aksatmamaları, burslarının devamı için not ortalamalarını yüksek tutmaları beklenmektedir. Spor bursları hakkında detaylı bilgi için EducationUSA merkezinin hazırladığı  kaynağı incelemenizi tavsiye ederiz.

42.Eğitim masraflarımı karşılayabilmek için bir Amerikan bankasından kredi alabilir miyim?

Amerika’da bankalar yabancı öğrencilere ancak Amerikan vatandaşı bir kefilleri (co-signer) varsa kredi verirler. Buna alternatif olarak Türkiye’de bir bankadan kredi almayı ve de yabancı öğrencilere burs sağlayan üniversitelere başvurmayı düşünebilirsiniz.

43.Amerika’da bir üniversitede okurken kampüs dışında bir işte çalışmama izin verilir mi?

Uluslararası öğrencilerin, Amerika’daki eğitimlerinin ilk döneminde çalışmasına izin verilmez. Bunun nedeni de öğrencinin yeni çevresine uyum sağlama sürecinin göz önünde bulundurulmasıdır. İlk dönem sonunda öğrenci, Uluslararası Öğrenci Danışmanı ile görüşerek kampüste kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi bazı yerlerde çalışabilir. Bu çalışma haftada 20 saati geçemez. İlk yılın sonunda ise öğrenci, öncelikle “Immigration and Naturalization Service” olarak adlandırılan Göçmenlik ve Vatandaşlık Birimine başvurarak izin aldığı ve sonrasında da iş bulabildiği takdirde, yine haftada 20 saati geçmeyecek şekilde kampüs dışında çalışabilir. Ancak, öğrenciler hiçbir zaman bu çalışma ile kazanacakları paraya güvenmemelidirler. Bu çalışma ile kazanılacak para öğrencilerin genellikle günlük harcamalarına yardımcı olmaktadır.

44.“OPT” olarak kısaltılan terim nedir? Ne tür avantajları vardır?

OPT, Optional Practical Training teriminin kısaltmasıdır. OPT, Amerika’da ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini tamamlayan öğrencilere verilen 12 aylık çalışma hakkıdır. Fen Bilimleri, Teknoloji, Mühendislik veya Matematik gibi alanlarda eğitim alan öğrencilerin OPT hakları 29 aya kadar çıkabilmektedir. OPT hakkını kullanan öğrenciler Amerikan şirketlerinde çalışarak deneyimlerini arttırma ve özgeçmişlerini kuvvetlendirme şansına sahip olmaktadırlar.

45.Bir okuldan kabul sağladıktan sonra ne yapmam gerekiyor?

Amerika’da bir üniversiteden kabul aldıktan sonra kabul aldığınız okulun size resmi kabul kağıdı (I-20 veya DS-2019 olarak değişiklik gösterebilir) göndermesi gerekir. I-20 belgesi, Amerika’daki okulun ücretini ve geçim masraflarını kendiniz veya aileniz karşılıyorsa gönderilir; DS-2019 belgesi ise ya Amerika’daki okullardan, Amerikan Hükümeti’nden ya da Türkiye’deki kurumlardan bir burs aldıysanız gönderilir. Her iki durumda da alacağınız vize değişik olacaktır: Birincisi F-1 öğrenci vizesi, diğeri de J-1 denen mübadil ziyaretçi vizesi olacaktır. Bu form ve diğer gerekli belgeler ile birlikte vize görüşmesi için randevu almanız gerekir.

46.Türkiye ya da başka bir ülkede lisans eğitimime devam ederken Amerika’daki üniversitelere geçiş yapmak mümkün müdür?

Türkiye’deki  bir üniversitenin ara sınıfından Amerika’daki bir üniversiteye transfer yapmak mümkündür. Şartlar ve yapılması gerekenler Amerikan üniversitelerine başvuru aşaması ile hemen hemen aynıdır. Ancak, öğrencinin lise not çizelgesine (transkript) ek olarak, Türkiye’de başvuru tarihine kadar üniversitede okumuş olduğu derslerin notlarını gösteren transkriptleri de istenir. Transfer başvurusunda  halen okumakta olduğunuz üniversitedeki akademik başarınız (not ortalamanız) önemlidir. Örneğin, bazı üniversiteler, transfer yapmak isteyen öğrencilerden 4,00 üzerinden en az 3,00 not ortalaması isterken, diğer okullar 2,5-2,8 not ortalamasını yeterli görebilirler. Ancak, 4,00 üzerinden 2,00 altında not ortalamasına sahip bir öğrencinin kabul edilmesi oldukça güçtür. Transferi aynı alanda yapmanız tavsiye edilir. Alan değiştirecekseniz, bütün derslerinizin transfer olmaması nedeniyle veya almadığınız dersler nedeniyle dönem veya sene kaybınız olabilir. Transfer yaparken öğrencilerin ikinci veya üçüncü sınıflara transfer yapmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü Amerikan üniversiteleri dört yıllık diploma vermek için öğrencilerin kendi kampüslerinde belli süre eğitim almalarını ve belli ders yükünü (kredi yükünü) tamamlamış olmalarını şart koşarlar.

47.Üniversitelerin öğrenci değişim programlarına nasıl katılabilirim?

Türkiye’deki birçok üniversite Amerikan üniversiteleriyle öğrenci değişim programları yürütmektedir. Üniversitenizin Uluslararası İlişkiler Ofisindeki  akademik danışmanlarla öğrenci değişim programları konusunda  görüşebilirsiniz.

48.Okula kayıt yaptırdıktan sonra kalacağım yeri nasıl ayarlayabilirim?

Kampüs içinde yer alan okul yurtlarından yararlanabilirsiniz. Okul yurtlarında kalmayı düşünüyorsanız yurt başvuru tarihini takip etmeniz gerekecektir. Okul yurtlarında yer olmadığı ya da okul yurtlarının olmadığı durumlarda okula yakın çevrede öğrencilere kiralanan daireleri, özel yurtları, öğrenci evlerini, co-op adı verilen öğrencilerin idaresini yaptığı hostelleri araştırabilirsiniz. Gitmeden önce kalacak yer konusunda bilgi almak ve de seçenekleri değerlendirmek için mutlaka gideceğiniz okulun Yabancı Öğrenci Ofisi’yle (International Student Office) irtibata geçmenizi öneririz. Eğer, yurtta kalmayacaksanız gitmeden önce mutlaka geçici olarak bir hostel, ya da otelde yer ayırtmanızı tavsiye ederiz. Okul başlamadan en az 15-20 gün önce giderek kalıcı olacak yerinizi araştırmalısınız. Yabancı öğrenci ofisinde ilan panolarında sizin gibi öğrenci olan ve ev arkadaşı arayan, ya da oda kiralayan kişilerin ilanlarını bulabilirsiniz.

49. Üniversite mezunu ve 30 yaşındayım, burslara başvuruda bulunmak için yaş sınırı var mıdır?

Genel olarak yabancı öğrencilere burs veren üniversitelerde başvuruda bulunmak için yaş sınırlaması yoktur. Ancak, üniversite dışı kurumlardan alınacak burslar için alt ve üst yaş sınırlamaları olabilir.

50.Amerika’da Yüksek Lisans veya Doktora eğitimine başlamadan önce başvurmayı düşündüğümüz okullardaki akademisyenler ile iletişim kurabilir miyiz?

Çalışmak istediğiniz konuda çalışan akademisyenler ile iletişim kurabilirsiniz. Bu konuda detaylı bir araştırma yaptıktan sonra bu kişilere özgeçmişinizi de ekleyerek, kendinizi tanıtan ve hangi alanda çalışmak istediğinizi net bir şekilde anlatan bir e-posta gönderebilirsiniz. Size hemen cevap yazmayabilirler. Bu yüzden, sabırlı olmak ve bu durumu kişisel olarak algılamamak önemlidir.

51. Amerika’da Yüksek Lisans veya Doktora yapmak için için hangi sınav veya sınavlara girmem gerekiyor? Bu sınavların puanları ortalama ne kadar olmalı?

  • Amerika’daki lisansüstü birçok program GRE (Graduate Record Examination) sınavının sonuçlarını ister. Bazı MBA okullarında da artık GRE Revised General Test kabul edilmektedir. GRE sınavının geçerli olmadığı okullarda GMAT (Graduate Management Admission Test) sınavının sonucu geçerlidir. Bu iki sınav çoktan seçmeli soruların olduğu standart sınavlardır. GRE sınavının bir de “Subject Test” olarak adlandırılan konu testleri vardır. Başvurmayı düşündüğünüz üniversiteler eğer GRE Subject Test’i almanızı istiyorlarsa hangi konu testini istediklerini web sayfalarında belirtirler. Hem GRE hem de GMAT sınavının bir de kompozisyon yazma bölümleri bulunur. GMAT sınavında yapılan bir değişiklik ile yazılan kompozisyon sayısı bire inmiştir ve diğer kompozisyonun yerine “Integrated Reasoning” adı verilen veri analiz etmeye yönelik bir bölüm eklenmiştir. Her iki sınavın puanlaması farklıdır; ancak puanınız ne kadar yüksek olursa kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar.
  • İngilizce dil becerileriniz için ise TOEFL veya IELTS sınavlarından birine girmeniz gerekmektedir. Uluslararası öğrencilerden bu sınav sonucu mutlaka istenir. Hukuk, Gazetecilik, Eğitim gibi sözel bölümlerden başvuran öğrencilerin TOEFL iBT sınavından en az 100 puan almaları beklenir. Mühendislik, Muhasebe gibi sayısal bölümlerde ise genellikle en az 85 puan almaları beklenir, ancak bu sınavlardan ne kadar yüksek puan alırsanız kabul alma ve burs bulma şansınız o kadar artar. Başvuruda bulunacağınız okul ve programa göre sınavlardan istenilen puanlar farklılık gösterecektir.

52.Teaching Assistantship, Graduate Assistantship ve Research Assistantship nedir? Nasıl alınır?

Teaching Assistantship (TA): Bu asistanlar, asistanı oldukları akademisyenin lisans seviyesinde genellikle “freshman”, yani birinci sınıf derslerinden bir veya birkaçını anlatırlar. Bu yüzden, bu asistanlık için kişinin sözel İngilizce becerilerinin yüksek olmasına bakılır. Ayrıca, daha önceden kısa da olsa bir öğretmenlik deneyiminiz varsa, bu deneyim sizin için faydalı olacaktır. Teaching Assistantship kapsamında okul ücreti karşılanır ve çok yüksek olmamak üzere aylık bir ödeme alınır.

Graduate Assistantship (GA): Genellikle üniversitenin bazı idari birimlerinde yapılan çalışma şeklinde olmaktadır. Bu asistanlık kapsamında öğrencinin okul ücreti genellikle karşılanmaz, ancak öğrenci aylık bir ücret alır.

Research Assistantship (RA): Genellikle doktora seviyesindeki öğrenciler, tez konuları veya proje konuları ile ilgili olarak bazı akademisyenler ile aynı konuda araştırma yapmak üzere o akademisyenin asistanlığını yaparlar. Bu asistanlığı almak için öğrencinin kendisi ile aynı veya benzer konuda çalışan akademisyenleri bulması gerekir. Araştırma sona erdiği zaman bu asistanlık da sona ermektedir. Research Assistantship kapsamında okul ücreti karşılanır ve çok yüksek olmamak üzere aylık bir ödeme alınır.

53.Pre-MBA programları nedir? Ne tür avantajları vardır?

Pre-MBA olarak adlandırılan programlar, MBA yapmak isteyen, ancak yeterli iş deneyimi olmayan veya akademik açıdan bazı eksiklikleri olduğunu düşünen öğrencilerin katılabileceği programlardır. Bu programlara katılan öğrenciler, GMAT sınavına da hazırlık yaparak bu alandaki bilgilerini arttırırlar.

54. MBA dalında iş tecrübesi edinmiş olmam şart mıdır?

Genellikle, evet. Amerika’da bazı MBA programları en az iki-üç yıllık iş tecrübesi olmayan öğrencilerin başvurularını kabul etmezler. Stajlar veya yaz aylarında yapılan kısa süreli çalışmalar genellikle iş tecrübesi yerine geçmez. Komisyonumuzun MBA ve alt dallarında verdiği burslara başvuruda bulunabilmek için, ortalama şartımızın yanı sıra son başvuru tarihimizde en az bir yıllık fiili iş tecrübesine de sahip olmak gerekmektedir.

55.Amerika’da MBA programları ne kadar sürer? Okurken çalışabilir miyim?

MBA programları genelde iki yıl sürer, ancak, bir yıllık programlar da vardır. Yabancı öğrenciler kampüs içinde haftada 20 saate kadar çalışabilirler. Yabancı öğrenciler ilk yılın sonunda, alanlarıyla ilgili bir işte kampüs dışında çalışmak için başvuru yapabilirler. Birçok MBA öğrencisi ilk yıllarında tam zamanlı staj veya yaz aylarında da iş fırsatı bulabilir.

56.LL.M. nedir? Ne tür avantajlar sağlar?

LL.M. Hukuk Yüksek Lisans programıdır. Bu yüksek lisans programları, Türkiye’deki Hukuk fakültelerinden mezun olmuş öğrencilere Amerikan hukuk sistemini tanıma ve öğrenme imkânı verir. Genellikle bir yıl süreli olan LL.M. programlarına başvuru aşamasında GRE sınavı istenmez, ancak yüksek bir TOEFL veya IELTSsınav sonucu önemlidir.

57.Amerika’da staj yapmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekir?

Amerika’da staj yapabilmek için planlamaya erken başlamalısınız. Amaçlarınızı, maddi durumunuzu ve izleyeceğiniz takvimi netleştirip resmi başvurularda bulunmanız gerekir. Bu süreçte  özgeçmişinizi güncelleyip hatasız olduğuna emin olun. Göndereceğiniz başvurular için ayrıca başvuru mektubu hazırlayın. Bu mektuplarda başvuracağınız kurumların neden ilginizi çektiğini ve buradaki stajınızın size neler kazandıracağını kısa ve net bir şekilde belirtmeniz etkili olacaktır. Staj yapacak bir kurum bulmak, başka adaylarla rekabet içerisinde olacağınız, iyi araştırma yapmanızı ve çaba sarf etmenizi gerektirecek bir süreçtir.

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.