TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
HomeÜlkelerAvustralya'da EğitimAvustralya’da Araba Kullanmak
Avustralya’da Araba Kullanmak

Avustralya’da Araba Kullanmak

Avustralya’da sürüş kuralları ve yasalar eyaletten eyalete değişmektedir. Bazı eyaletler, hali hazırdaki ehliyetinizin yanında bir de Uluslararası Ehliyet taşımanızı isterken; diğer eyaletler ise hali hazırdaki ehliyetinizin yanında İngilizce dilinde resmi bir çevirisini taşımanızı ister.

Genel geçer kural; Avustralya’da ziyaretçi olarak, ülkenizden aldığınız ehliyetinizdeki aynı sınıf araçları Avustralya’ya gelişinizden sonraki en fazla üç ay boyunca kullanabilirsiniz.

Ancak, üç aydan daha uzun süre kalmayı planlıyorsanız; Avustralya ehliyeti alabilmek için Avustralya sürüş kuralları ve yasaları hakkında bir sınavı geçmeli ve gerekli tüm koşulları yerine getirmelisiniz. Avustralya sürüş kuralları ve yol işaretleri hakkında bilgiyi www.ntc.gov.au adresinden edinebilirsiniz.

Bazı sürüş kuralları eyalete ve bölgeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki ilgili Yol ve Trafik Yetkili Mercii ile iletişime geçin.

Sürücü ehliyetlerini eyalet ve bölge yönetimleri verir. Resmi belge alma koşulları hakkında ayrıntılı bilgi için www.immi.gov.au sayfasını ziyaret edin.

Avustralya’da trafik yolun sol tarafından akar. Şehir içi hız limiti saatte 50 kilometredir. Yol işaretleri aksini göstermedikçe şehirlerarası yollarda hız limiti 100 kilometredir.

Kendi aracanızı almak

Avustralya’dayken kendi aracınızı almak isteyebilirsiniz. Makul fiyatlarda ikinci el bir araba 10.000 Dolardan daha ucuza bulunabilir.

Bir araba alırsanız; kayıt ve hizmet masraflarından, tamir, benzin ve sigorta masraflarından sorumlu olursunuz. Kayıt ücreti, yalnızca karşı tarafın şahsi kaza masraflarını üstlenir. Bunun yanında ek bir ödeme yaparak; yangın, hırsızlık ve diğer arabalara verilen hasarlar için de sigorta yaptırabilirsiniz. Hatta daha kapsamlı bir sigorta yaptırabilirsiniz. Kapsamlı sigorta poliçesinin masrafı biraz yüksek olabilir ancak tavsiye edilir. Masraf yaşınıza, sürücü kayıtlarınıza ve kullandığınız araca göre değişir.

Trafik yetkili merciine kayıt yaptırmak hakkında ayrıntılı bilgiyi yaşadığınız eyalet ya da bölgeden edinebilirsiniz.

Alkollü araba kullanmak

Alkol veya uyuşturucu etkisi altında araba kullanmak ciddi bir suçtur ve ehliyetinizi kaybetmeniz ve hatta bazı durumlarda hapis cezası almanız ile sonuçlanabilir. Avustralya’nın her yerinde, çeşitli zamanlarda alkol muayenesi yapılmaktadır ve sürücülere izin verilen alkol sınırı 5 promildir.

Emniyet kemeri ve kask

Avustralya’da sürücünün ve tüm yolcuların emniyet kemeri takmaları zorunludur. Motosiklet ve mobilet sürücülerinin ise onaylı bir güvenlik kaskı takmaları gerekir.

Bu güvenlik ekipmanlarını kullanmak, bir kazada ölüm ya da ciddi sakatlık geçirme riskinizi önemli ölçüde azaltacaktır.

Çocuk güvenliği

Yedi yaş altındaki çocuklar, arabada seyahat ettikleri süre boyunca, uygun boyutta ve emniyetli bir çocuk koltuğunda ya da ana kucağında emniyet kemerli şekilde sabitlenmelidir. Koltuğun tipi çocuğun yaşına bağlıdır.

Çocuk koltukları hakkında ayrıntılı bilgi için www.kidsafe.com.au sayfasını ziyaret edin.

Cep telefonu kullanımı

Tüm Avustralya eyaletleri ve bölgelerinde, araba sürerken elde tutulan bir telefon kullanmak yasaktır. Buna konuşmak, mesaj yazmak, oyun oynamak, fotoğraf/video çekmek ve telefonun başka diğer özelliklerini kullanmak da dahildir. Ayrıca arabanız durur pozisyonda ancak park halinde değilse, yine elde tutulan bir telefon kullanmak yasaktır (örn. trafik ışıklarında durmuşsanız). Birçok cep telefonu mağazasından ellerinizi serbest bırakacak (hands-free) bir ekipman alabilirsiniz.

Yol güvenliği

Araba kullanırken, yürürken ya da bisiklete binerken; yol güvenliği son derece önemli bir kamu sağlığı konusudur ve toplumdaki herkesi ilgilendirir. Herkesin Avustralya Yol Kurallarını öğrenmesi, kendine dikkat etmeyi ve başkalarının yoluna saygı göstermeyi bilmesi gerekir.

Yolda güvenliğinizi sağlayacak genel maddelerden bazıları aşağıda yer alıyor.

Sürüş güvenliği

  • Asla hız limitini aşmayın. Yasak olması ve ceza yemeniz dışında, kaza yapma olasılığını da artırır.
  • Yorgun hissediyorsanız araba kullanmayın. Sürüş esnasında yorgun düşmeniz, bir kazaya karışma riskinizi ciddi oranda artıracaktır. Yorgun haldeyken sürüşe tam konsantre olamazsınız ve refleksleriniz gerektiği kadar hızlı ve güvenli olmaz.
  • Bir araçta ister sürücü ister yolcu olun, kanunen bir emniyet kemeri takmanız şarttır. Emniyet kemerinizin uygun ayarda ve sıkılıkta olduğunu kontrol edin.
  • Avustralya’da alkollü araç kullanımı konusunda katı kurallar uygulanır. Polisin istediği zaman herhangi bir aracı durdurarak sürücüye alkol muayenesi yapma yetkisi vardır. Eğer alkol almayı düşünüyorsanız, planınızı araba kullanmayacak şekilde yapın.
  • Önünüzdeki araç ile aranızda en az iki saniyelik boşluk bırakın. Gece sürüşlerinde, düşük görüş mesafesinde veya alışık olmadığınız yollarda ise en az dört saniyelik boşluk bırakmanız önerilir.
  • Gündüzleri farınızı açık tutun. Bu sayede arabanız diğerleri tarafından daha rahat görülür ve kapalı günlerde size daha rahat sürüş imkanı sunar.
  • Eğer uzun bir yolculuğa çıkmayı planlıyorsanız, yola çıkmadan önce iyi bir gece uykusu alın ve seyahat boyunca düzenli molalar verin.

 Yaya güvenliği

  • Her zaman, yolun karşısına geçmek için en güvenli yeri seçin. Trafik ışıkları ya da yaya şeritleri karşıdan karşıya geçmek için en güvenli yerlerdir. Trafik ışıklarında, yalnızca yeşil yaya ışığı yandığında geçin. Kırmızı ışık yanarken kesinlikle geçmeye başlamayın.
  • Mümkün olduğu zamanlarda bir grupla ya da arkadaşlarınızla birlikte karşıdan karşıya geçin. Karşıdan karşıya geçen bir grup, tek kişiden daha fazla fark edilir.
  • Asla unutmayın ki, akan bir trafikte yayalara göre arabalar sağ taraftan gelecektir.
  • Her zaman durun, sağa – sola bakın ve yaklaşan arabaları dinleyin. Arabalar ya da trafik geçene kadar bekleyin.
  • Asla iki yöne birden bakmadan yola atlamayın.
  • Yan yana durmuş iki araba arasından yolun karşısına geçmeye çalışmayın. Sürücüler sizi göremez, siz de onları göremezsiniz.
  • Her zaman kaldırımda yürüyün. Kaldırımın olmadığı yerlerde yoldan mümkün olan en uzak kısımda, gelen trafiği karşınıza alarak yürüyün.
  • Her zaman bisikletçilere dikkat edin. Kaldırımda gidiyor olabilirler.

Koyu renk kıyafetler, sürücülerin özellikle geceleri sizi görmesini zorlaştıracaktır. Açık renk veya yansıtıcı özellikli kıyafetler, sürücülerin sizleri görmesine son derece yardımcı olur.

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.