Kuzey Kıbrıs’ta Eğitim
Tatil ülkesi olarak bilinen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, üniversiteleri ile de adından söz ettirmeye başladı. Adada ki tüm üniversiteler, dünya ve avrupa kalitesinde, eğitim seviyesi yakalamış durumda.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde, halen 6 üniversite bulunuyor. Adanın farklı bölgelerinde yer alan bu üniversitelerin ilki, 1979 yılında eğitime başlayan Doğu Akdeniz Üniversitesidir. 1985 yılında Girne Amerikan, 1988 yılında Yakın Doğu, 1990 yılında Lefke Avrupa , 1997 yılında Uluslararası Kıbrıs ve 2005 yılında eğitime başlayan Orta Doğu Teknik Üniversitesinin Kıbrıs Kampüsü, adanın diğer üniversiteleridir.
Hangi Ülkelerden Öğrenci Var?
Kuzey Kıbrıs’taki üniversiteler, 68 faklı ülkeden gelen öğrencilere kucak açmaktadır. Türkiye’den gelenler çoğunluğu oluştururken Kuzey Kıbrıs’a Türkiye’den sonra en çok öğrenciyi Ürdün, Filistin gibi Orta Doğu ülkeleri, İran ve Nijerya, Kamerun gibi Afrika ülkeleri gönderiyor. Uluslararası, çok kültürlü bir ortama sahip bu eğitim kurumları böylelikle, öğrencilere faklı ülkeler ve farklı kültürlerle de tanışma imkanı sunuyor.
Ne Kadar Türk Öğrenci Var?
Kuzey Kıbrıs`ı üniversite eğitimi için tercih eden 40 bin dolayında öğrenci bulunmaktadır. Bunların % 70 ini ise Türkiye`den gelen öğrenciler oluşturmaktadır. Türk vatandaşı öğrenciler Kıbrıs’taki 4 yıllık lisans ve 2 yıllk önlisans programlarına girebilmek için, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen sınavda başarılı olmalı ve merkez tarafından bu programlara yerleştirilmiş olmalıdırlar. Öğrenciler, bir çok üniversitenin Türkiye`de bulunan ofislerinde kayıt yaptırabildiği gibi, işlemlerini Kıbrıs’a geldikleri zaman da yaptırabilmektedirler.
Öğrenciler İngilizceyi Nasıl Öğreniyor?
Kuzey Kıbrıs’ta konuşulan resmi dil Türkçedir , fakat Ada nüfusunun büyük oranı, ikinci dil olarak İngilizce konuşmaktadır. Üniversitelerde de çoğu lisans ve ön lisans programlarındaki eğitim dili İngilizce olup, Türkiye’den gelen ve İngilizce geçmişi olmayan öğrenciler için ise üniversitelerin bünyesinde yer alan ingilizce hazırlık okullarında bir yıllık yabancı dil programları uygulanmaktadır.
Tercih edilen lisans veya ön lisans programına göre İngilizce Yeterlilik Sınavı’na girmeleri gereken tüm öğrenciler, yeterli düzeyde başarı gösterdikleri veya muafiyet aldıkları taktirde, doğrudan lisans veya önlisans programlarına kayıt yaptırma hakkına sahip olmaktadır.
Kıbrıs’a Neden Geliyorlar?
Kültürel yapısı ve iklim şartları açısından kolaylıkla uyum sağlanılabilen Kuzey Kıbrıs, dünyanın en güvenli bölgelerinden biri sayılıyor. Ada’nın hoş iklimi, rahat yaşam koşulları ve dost canlısı, sıcak insanları öğrencilerin buraya uyum sağlamasını kolaylaştırıyor.
Öğrencilerin Kuzey Kıbrıs’ı tercih etmelerinin en başta gelen nedenleri buradaki üniversitelerin öğrencilere sunduğu geniş olanaklar ve bu sayede verilen kaliteli eğitimdir. Yabancı dilde eğitim alan öğrencilerin Kıbrıs’ı tercih etme nedenlerinden bir diğeri de “uluslararası kariyer için”dir. Çok kültürlü ortamlarda, farklı ülkelerden gelen öğrencilerle kaynaşarak, farklı ülkelerden öğretim üyelerinden ders alarak ve yabancı dil öğrenerek tamamlanan yüksek öğrenim hayatı, mezuniyet sonrasında uluslararası kariyere ulaşmada önemli bir araç olarak görülüyor.
Ve yine dünyanın en güzel adalarından olan bu tatil ülkesinde, kaliteli eğitimin yanı sıra birçok sosyal faaliyetlerle de boş vakitlerinizi değerlendirebilirsiniz. Öğrencilerin kurmuş olduğu çeşitli kulüplerde ve bunların düzenledikleri aktivitelerde kısa zamanda, kolayca çevre edinme şansınızda var. Küçük bir ülke olan Kuzey Kıbrıs’ta sahillere ulaşmak çok kolay olduğundan yaz döneminde öğrencilerin bir çoğu boş zamanlarında soluğu plajlarda alıyor.
Bir öğrenci merkezi olan Kuzey Kıbrıs`taki çoğu üniversitenin yerleşkesi öğrencilerin üniversite yaşamı boyunca her türlü ihtiyacını karşılayacak boyuttadır. Üniversitelerin kampüsleri içerisinde spor merkezleri, kütüphaneler, sağlık merkezleri ve çok sayıda yurt binaları bulunmaktadır.
Denklik
Kuzey Kıbrıs’taki tüm üniversitelerin programları, hem ülkenin Yükseköğretim Denetleme Planlama ve Akreditasyon Kurulu ( YÖDAK) tarafından hem de T.C. Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK) tarafından akredite edilmiştir. Dolayısıyla tüm programların Türkiye’de denkliği vardır. Hatta bazı üniversiteler bununla da yetinmeyip uluslararası saygın kuruluşlardan da çeşitli denklik belgelerine sahiptirler. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin sahip olduğu Amerikan Mühendislik ve Teknoloji Kurulu (ABET) denkliği buna bir örnektir.
Globalleşen dünyada bilişim teknolojilerinde, ulaşım araçları ile yöntemlerinde ve uluslararası rekabet koşullarındaki gelişmeler; dünya çapında iş ve eleman hareketliliği, AB ve dünya ile rekabet edebilme gibi unsurlar; üniversitelerin diplomalarının dünya çapında geçerliliğini acil bir ihtiyaç haline getirmiştir. Uluslararasılaşmayı gündeminde hep birinci sırada tutan ve 193 Birleşmiş Milletler ülkesinin 68’inden öğrencisi, 35’inden de öğretim elemanı olan DAÜ, kalitesini tescil edip dünya çapında bir marka olma yolunda ilerlerken en iddialı uluslararası akreditasyon kuruluşlarını hedeflemiştir. Bu üniversite, mühendislik alanında dünyanın en önde gelen programlarının akredite edildiği, ABET akreditasyonunu hedeflemiş, 2005 yılında da Elektrik ve Elektronik Mühendisliği ile Makine Mühendisliği Bölümlerinin akreditasyondan başarı ile çıkmasını sağlamıştır. Tüm Mühendislik Fakültesi programlarının akreditasyonu için 31 Ocak 2010 tarihinde resmi başvuru yapılan ABET akreditasyonunun önemini daha iyi anlamak için Türkiye Cumhuriyetinde sadece ODTÜ, İTÜ, Boğaziçi ve Bilkent Üniversitelerinin bazı Mühendislik Fakültesi Bölümleri’nin ABET akreditasyonuna sahip olduğunu hatırlatmakta yarar var.. ABET akreditasyonu sadece bir kalite tescili olarak değil, aynı zamanda yükseköğrenim dünyasında kaliteli bir yaşam kültürüdür.
Prof. Dr. Hasan Amca
Mühendislik Fakültesi Dekanı
Doğu Akdeniz Üniversitesi