Çin Halk Cumhuriyeti’nde Üniversite Okumak
Çin, “insan kaynağı”na yatırım yapıyor. Özellikle nitelikli insan gücü yetiştirmek amacıyla son birkaç 10 yıl içerisinde çok ciddi adımlar attı. Çin’de zorlu bir eğitim sistemi var. İngilizce eğitimi kısa süre önce alınan bir kararla ilkokuldan itibaren zorunlu hale getirildi. Dolayısıyla yeni nesilde birçok kişi İngilizce biliyor. Eğitim sisteminin her kademesinde zorlu sınavlar var. Bu elemeleri geçemeyenler ise düşük maaşla mavi yakalı işlerde çalışmak zorunda kalıyor.
Öğrencilerin ilkokuldan sonra ortaokula gitmek, sonra liseye devam etmek ve üniversiteye girebilmek için sınavlardan geçmeleri gerekiyor. Böyle bir sistemin içinde hakikaten oldukça nitelikli bir kitle üniversiteden mezun olabiliyor. Ancak mezuniyet için bir de önemli şart var: Üniversite diploması alabilmek için genel bir İngilizce sınavını vermek gerekiyor. Dahası birçok kişi Çince ve İngilizcenin dışında üçüncü bir dil daha öğreniyor. Rusça, Almanca, Türkçe oldukça ilgi görmektedir.
Dünyada ilk 500’e giren 40 üniversitesi bulunan Çin, üniversitelerin araştırma ve geliştirme çalışmalarına çok büyük bütçeler ayırmaktadırlar. Çin, eğitim kalitesi olarak dünyanın birçok ülkesinden ileri seviyededir. Kalitenin yüksek ve eğitim maliyetinin uygun oluşu Çin’i eğitim açısından ideal bir ülke haline getirmiştir. Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden eğitim almak için yaklaşık 200.000 öğrenci Çin’e gelmektedir. Çin’de yabancı öğrenci kabul eden okul sayısı 250’den fazladır. Çin’in eğitim politikası, yabancı öğrencilerin bu ülkede eğitim görmesini kolaylaştırmaya yöneliktir. Bu şekilde hem kültürünü tanıtacağını hem de yabancı yatırımcıları ülkeye çekeceğini düşünmektedir. Çin, her yıl 20.000 yabancı öğrenciye burs olanağı sağlamaktadır.
Yabancı öğrenciler Çin’de ağırlıklı olarak Çince, Çin kültürü ve tarihi, Uluslararası Ticaret gibi bölümleri tercih etmektedirler. Ancak son yıllarda Fen Bilimleri, Mühendislik, Finans, Hukuk ve Tıp alanları da ilgi çekmeye başlamıştır. Yabancı öğrencilerin Çin’de üniversitelere girmek için gerekli diplomaya ve belli bir Çince seviyesine sahip olmaları gerekirken, bazı üniversiteler için giriş sınavı da talep edilmektedir. 1 yıllık Çince eğitim alan bir öğrenci HSK (üniversite giriş sınavı) sınavından rahatlıkla geçebilir. Çin üniversiteleri YÖK tarafından tanınmaktadır.
Çin’de master programları İngilizce ve Çince olarak verilmektedir. Çince master programlarına katılabilmek için aranan tek şart yeterli dil seviyesidir. İngilizce master programları için ise bölüme göre değişmekle birlikte GMAT (Lisans Üstü Kabul Sınavından) veya dengi sınavlardan yeterli puanı almak gerekmektedir.