TURKISH STUDENT - Yurtdışı Eğitim Rehberiniz
Kanada'da Okuyun

Kanada’da Okuyun

Her yıl, 200.000’den fazla yabancı öğrenci Kanada’daki üniversitelere, yüksekokullara ve liselere, İngilizce ve Fransızca dil okullarına ve diğer eğitim kurumlarına giriyor. Kanada’daki üniversiteler ve yüksekokullar, eğitim ve araştırma konularında, özellikle de bilgisayar bilimi, işletme, mühendislik, sağlık bilimleri, deniz bilimi ve doğal kaynaklar gibi alanlardaki başarısını kanıtlayarak uluslararası bir ün kazanmıştır. Kanada’nın ortaöğretim sonrası eğitim kurumları, birinci sınıf olanakları ve yabancı öğrencilerine sunduğu öğrenci destek hizmetleriyle gurur duyar.

Ayrıca, Kanada’nın devlet ve özel liseleri ve ortaokulları da öğrenci başarısı söz konusu olduğunda dünyanın en iyi okulları arasında yer alır ve bu okullar burada bir yıl ya da daha fazla eğitim alacak öğrenciler için çok çeşitli programlar sunar.

Öğrenciler, bütün bunların yanı sıra, Kanada’nın bütün eyaletlerinde verilen çeşitli İngilizce veya Fransızca dil programları ve kurslarına da katılabilirler.

Kanada’nın on eyaleti ve üç bölgesinde herkesin kendisi için bulabileceği bir şey vardır. Kanada, dünyada kişi başına düşen en yüksek göç oranıyla ve 6 saat dilimini kapsayan geniş toprakları, kuzeydeki tundra, güneydeki Great Like ve batıdaki Rocky Mountains ile burada eğitim alan yabancı öğrencilere bugün Kanada’yı oluşturan bu çeşitliliği görme, hissetme, tatma ve kucaklama şansı sunuyor.

KANADA’DA EĞİTİM

Kanada’daki ortaöğretim ve ortaöğretim sonrası eğitim, hem yurtiçindeki hem de yurtdışından gelen öğrencilerin birbirinden farklı ve birbirinden çeşitli ihtiyaçlarını karşılayabilmek için birçok farklı türe sahiptir. Çeşitlilik, Kanada’nın en önemli güçlerinden biridir! İşte bu yüzden, Kanada’nın eğitim kurumları bu çeşitliliği tamamen benimser.

Kanada’da okuyan yabancı öğrenciler, lise diploması, ticaret eğitimi veya üniversite eğitimi alabilirler; sadece yaz dönemi için veya 4 yıllık ya da 2 yıllık programlara katılabilirler; bu eğitimleri kampüste derslere bizzat katılarak veya online olarak takip edebilir, okullarına da tam zamanlı veya yarı zamanlı olarak devam edebilirler. Kanada’nın eğitim kurumları küçük, büyük, özel, devlete ait, kız okulu, erkek okulu, genel, disiplin-esaslı, mesleki, Hıristiyan, Katolik, laik, İngilizce, Fransızca (veya her ikisi de) olabilir ve bu okullar kırsal kesimde, büyük şehirlerde, kuzeyde, güneyde ya da deniz kıyısında bulunabilir. Yabancı öğrenciler, ortaokul ve lise programlarına veya ikinci dil olarak İngilizce ya da Fransızca dil okullarına ve hatta Yerli Çalışmaları’ndan Zoolojiye kadar çeşitli alanlarda üniversite programlarına katılabilirler.

Kanada’nın eğitim sistemi, Kanada’nın eğitim alanın tecrübesi, yabancı öğrencilere ne gibi imkanlar sunduğu ve Kanada eğitim sisteminin kullandığı çeşitli dil sınavları hakkında bilgi almaya buradan başlayın. Ayrıca, Kanada’daki üniversiteleri ve yüksekokulları ve bu okulların sağladığı diplomaların ve verdikleri derslerin dünya çapında tanındığını da bilmeniz gerekli.

Kanada’da Okuyan Yabancı Öğrenciler için Sağlık Sigortası

Kanada’da kamu sağlık sistemi, doktor ve uzman ziyaretlerini ve bazı hastane giderlerinin ve sağlık prosedürlerini kapsar. Diş hekimi masrafları, reçeteli gözlük ücretleri ve reçeteli olmayan ilaçların ücretleri sigorta kapsamında değildir. Özel bir sağlık sigortası alırsanız bu gibi sağlık masrafları da karşılanabilir. Her eyalet yönetiminin kendi sağlık sistemi vardır ve yabancı öğrencilerin bu sağlık sistemlerine dahil olma süreçleri ve koşulları eyaletten eyalete farklılıklar gösterir.

Genel anlamda, yabancı öğrenciler oldukça makul bir ücret karşılığında böylesine iyi bir sağlık sisteminin bir parçası olabilirler. Sağlık sigortası, öğrenci Kanada’ya ulaşmadan önce yapılmalıdır. Bunun için, eyaletin sigorta kapsamı planına ön başvuru yaparak, üniversite veya yüksekokulun zorunlu sağlık planına kayıt olarak, ya da özel bir sağlık sigortası şirketinden satın alarak bu sisteme dahil olabilirsiniz.
Vize Şartları

6 ay veya daha az eğitim planlıyorsanız:
Kanada’da altı ay veya daha az sürecek bir kurs veya programa katılmayı planlıyorsanız, Öğrenci Vizesi almanız gerekmez. Katılacağınız kurs veya programı, Kanada’da kalmanız için yetkililerce belirlenen süre dahilinde tamamlamanız gerekir. Fakat kısa süreli kurs ve programı tamamladıktan sonra başka bir programda eğitiminize devam etmeyi düşünüyorsanız, Kanada’ya gelmeden önce Öğrenci Vizesi almak için başvurmanız gereklidir.

Eğer geçerli bir Öğrenci Vizesine sahip değilseniz ve eğitiminize altı aydan fazla bir süre için devam etmeye karar verdiyseniz, Öğrenci Vizesine başvurmak için Kanada’dan ayrılmanız gerecektir!

Eğer Kanada’ya altı ay veya daha az süren bir kurs veya program için gelecekseniz ve Öğrenci Vizesi almamaya karar verdiyseniz, Kanada’ya giriş yapabilmek için yine de Geçici Oturma İzni almanız gerekir.

6 aydan fazla eğitim planlıyorsanız:
Kanada’ya yabancı öğrenci olarak giriş yapacaksanız, hem Öğrenci Vizesine hem de Geçici Oturma İznine ihtiyacınız olacaktır.

Öğrenci Vizesi için Nasıl Başvurulur

İlgili memur hem Geçici Oturma İzni hem de Öğrenci Vizesi başvurunuzu birlikte değerlendirecektir. Her biri için ayrı ayrı başvurmanız gerekmez.
1. Adım: Başvuru için gerekli olan belgeleri tamamlayın.

2. Adım: Öğrenci Vizesi başvuru formunu tamamlayın. Formları talimatlara uygun şekilde dikkatlice ve tamamen doldurun.

3. Adım: Öğrenci Vizesine başvurmak için gerekli olan tam ücreti ödeyin. Öğrenci Vizesi başvuru ücreti 125.00 Kanada Dolarıdır. Başvurunuz kabul edilmezse veya siz başvurunuzu geri çekmek isterseniz bu ücret geri ödenmez. Başvurunuzu yapacağınız merkezden, doğru ödeme şeklini ve ücretin Türk Lirası para birimine dönüştürülmüş halini öğrenebilirsiniz.

4. Adım: Başvurunuzu tamamladığınızdan emin olun. Başvurunuzun tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol etmek için belge listesini gözden geçirin.

Uyarı: Başvurunuz imzalanmamışsa, hiçbir işleme konmadan tarafınıza geri gönderilecektir.

Herhangi bir ek form veya ek belge vermeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için, Ankara’daki Kanada Vize Bürosu’nun aşağıdaki adresini ziyaret edebilirsiniz.

http://www.dfait-maeci.gc.ca/canada-europa/turkey

Ofis Saatleri:
Pazartesi: 08:30 – 17:45
Salı: 08:30 – 17:45
Çarşamba: 08:30 – 17:45
Perşembe: 08:30 – 17:45
Cuma: 08:30 – 13:00

Not: Pazartesiden perşembeye 9:00’dan 10:30’a kadar halka açıktır.

YABANCI ÖĞRENCİLER İÇİN ÇALIŞMA İMKANLARI

Kanada’da yabancı öğrenci olarak çalışmak, aldığınız öğrenci vizesi kapsamında geçerli olabilir, ya da ayrı bir çalışma vizesi almanız gerekebilir. Bu, yanında çalıştığınız kişinin kim olduğuna ve haftada kaç saat çalışacağınıza bağlı olarak değişir. Çalışma izni almanız iş bulacağınız anlamına gelmez, ama mevcut iş olanaklarından faydalanabilmenizi sağlar.

Yabancı öğrenciler için farklı vize veya izinler gerektiren çeşitli çalışma olanakları vardır.

Kampüs-içi işler
Kanada’daki yabancı öğrenciler, öğrenci vizeleri dâhilinde, devlete ait ortaöğretim sonrası eğitim kurumlarında ve bazı özel kurumlarda yarı-zamanlı olarak çalışabilirler.

Kampüs-dışı işler
Kampüs-dışı işlerde çalışmak isteyen öğrencilerin çalışma iznine başvurmaları gerekmektedir. Bu izne başvurmanız için en az altı aylık bir süre için tam zamanlı okuyan bir öğrenci olmanız gerekir. İzni aldığınızda, bu çalışma izni, okul döneminde ve okulun tatil olduğu zamanlarda haftada 20 saate kadar kampüs-dışı işlerde çalışmanıza imkân sağlar. Çalışılabilecek iş türlerinde birtakım kısıtlamalar olabilir ve sağlık testlerinden geçmeniz gerekebilir. Öğrenci çalışma izniniz, Öğrenci Vizeniz geçerli olduğu süre boyunca geçerlidir.

Staj
Bazı eğitim programları müfredatları dahilinde iş tecrübesi edinmeyi gerektirebilir. Eğer böyle bir programa kayıt olduysanız, Öğrenci Vizesi için başvururken aynı zamanda öğrenci çalışma iznine de başvurmanız gereklidir.

Geçici Yabancı İşçi Programı Vizesi
Son seçenek, Geçici Yabancı İşçi Programı dâhilinde bir çalışma iznine başvurmaktır. Bu, eğitiminiz süresince tam zamanlı olarak çalışmanıza izin verir. Bu geçici bir izin olduğundan, eğitiminizi tamamlamak için gereken zamanı ayırmanız oldukça önemlidir.

Eğer tam zamanlı okuyan bir öğrenciyseniz, eşiniz veya birlikte yaşadığınız partneriniz siz okurken bu izne başvurabilir.

KONAKLAMA

Çoğu zaman, yabancı öğrenciler eğitim için Kanada’ya geldiklerinde, burada yaşayacak bir yer bulmaya ihtiyaç duyarlar. Aile yanı konaklama, öğrencilere hem eğitimleri boyunca kalacak bir yer hem de Kanadalıların yaşam tarzını yakından eşsiz bir şekilde tecrübe imkanı sağlar.

Aile yanı konaklama, genellikle, yabancı öğrencinin okula gittiği süre boyunca yanlarında kalacağı bir Kanadalı ailenin evinin bir odasıdır. Bazen öğrenci ve ev sahibi aile, konaklama ücretini ve kimi özel detayları kendi aralarında anlaşır ve çözerler; ama çoğu zaman, öğrencilerin yanlarında kalacakları ailelerle olan anlaşmaları ve ayarlamaları yapan okuldur.

Aile yanı konaklama, özellikle, Kanada’ya yalnızca birkaç hafta ya da bir ay kadar süren ikinci dil olarak İngilizce veya Fransızca eğitimi almak için gelen öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Böyle bir durumda, bir yurtta kalmak veya kalacak bir apartman dairesi aramak çok da akıllıca olmayabilir, çünkü öğrenci Kanada’da yalnızca kısa bir süre için kalacaktır. Aile yanı konaklama sayesinde Kanadalı bir ailenin yanında kalacak olan öğrenci, Kanada kültürünü yakından tanıma ve okul ortamından uzakta bile İngilizce veya Fransızca ile iç içe olma şansına sahip olur.

Ortaöğretim sonrası eğitim kurumlarından birinde okuyacak olan bazı öğrenciler de aile yanı konaklamayı tercih edebilmektedirler; ama bu nadir bir durumdur. Bu öğrenciler genellikle üniversite yurtlarında kalırlar ya da kampüs dışında apartman dairelerinde yaşarlar.

Yaşayacak yer bulmaya başlamak için iyi bir kaynak www.Places4Students.com

Çoğu okul, öğrencilerin hem kampüs içinde hem de kampüs dışında kalacak bir yer bulmalarına yardımcı olan konaklama bürolarına sahiptir. Eğer eğitim almak istediğiniz okula karar verdiyseniz, eğitim süreniz boyunca konaklayacağınız yeri bulmanızda yardımcı olmaları için okulunuzla iletişime geçebilirsiniz.

Tags

info@turkishstudent.com.tr

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.